Vinterförvaring

 

Vintern närmar sig och vissa fiskar börjar visa upp småskador och andra skavanker. Att behandla dessa i dammen låter sig inte göras så lätt.
Dessutom fick jag nästan skäll av några medlemmar i Koi-klubben då de var här på dammrunda för att jag släppt i ett danskt nyförvärv i dammen utan att den först fått gå i karantän. (Det har gått bra hittills, peppar, peppar)

Om man dessutom är rastlös och saknar projekt samtidigt som man har både glasfibermatta och polyester över från stora dammen …
Inte så svårt att räkna ut va?

Nej, det är bara att sätta igång att bygga en innedamm i garaget!
Visserligen hade jag en 800-liters plasttank där redan innan men den var både tråkig och lite för liten.
Återigen, det är ju som det är det här med dammar och koi; Stor, större, störst.

Så här såg det ut innan:

Före

Jag har ett gammalt avlopp från en diskho som ligger ovanpå cementgolvet så det fick jag göra urtag i bottenreglarna för.

Garaget

För att samla skiten i ena ändan av tanken tänker jag göra botten sluttande så jag sågade till några kilformade reglar som jag spikade fast på bottenreglarna.

Reglar

Därefter köpte jag några 12-mm plywoodskivor och lite reglar av måtten
45 x 95 och började bygga.

Plywood

Väggarna reses. Måtten är cirka 180 X 100 X 100, dvs. 1.800 liter.

Väggarna

Ett hål i framsidan tas upp för att kunna betrakta fiskarna inte bara uppifrån

Fönster

Hörnen rundas med 50 X 50 trekantslist

Hörn

Även hörnen nere i botten rundas på samma sätt.
Man kan nu se hur första lagret glasfiber är pålagt.

Hörn

Så var då fibersättningen klar, puh! Det är ett himla ”meck”.
Särskilt om man skall sitta inne i en låda….
I början tog det väldigt lång tid för polyestern att stelna och jag trodde det berodde på härdaren var gammal. Köpte en ny flaska men det hjälpte inte. Sedan kom jag på att det nog hade med temperaturen i garaget att göra. När jag ökade den till runt 20° gick det mycket bättre.
Nu sitter i alla fall två lager glasfiber och flera lager polyester.
Lagret är säkert runt 2 mm tjockt och väldigt hårt.

Koifiskar visas ju alltid mot blå bakgrund i alla tidningar och på tävlingar så då är det väl bara att lägga på ett lager blå topcoat.
Det skall bli skönt att få bära ut tunnorna med polyester och topcoat och få vädra ut. Det luktar lite väl starkt för att vara angenämt.
Trots andningsmasken blir man lite ”groggy” efter ett tag. Tur att man inte gör detta för jämnan.
Till vänster i bild anas den ram jag gjort för att fälla in glasrutan i.

November 2007
Ja då var äntligen ytskiktet klart. Det ser verkligen starkt och tätt ut. Nu återstår bara rördragningen. Eftersom jag inte har något riktigt bottenavlopp drar jag ner ett rör, delar upp det på två och riktar insugen ner mot hörnen i den ända av tanken som bottnen lutar åt.
Jag sågade även en massa slitsar i rörens underkant för att skapa ett sug hela vägen. Hålet längst till vänster är inloppet från utedammen. Jag hade tänkt fylla tanken med vatten från dammen för att fiskarna skall känna igen sig när de plockas in på hösten och för att temperatur och andra värden skall överensstämma både på hösten och inför ”utplanteringen” på våren. Röret som pekar uppåt är nivåregleringen och överfyllnadsskydd och kan kapas beroende på var jag vill ha ytan. Av erfarenhet från otaliga vattenbyten i akvarier vet jag hur lätt det är att bli distraherad då man håller på med vattenbyten. I garaget går det väl an men i vardagsrummet är det inte så skoj. Ett överfyllnadsskydd är därför att rekommendera. Går direkt till avloppet.
Slutligen, röret till höger i bild är returen från filtret. Skall kompletteras med ett stående rör och en vinkel för att få en bra cirkulation vid ytan.

Tank

Väggen bakom tanken såg inte så värst snygg ut med limrester från ett gammalt stänkskydd ovanför handfatet och en massa skruvhål. Jag hade tänkt köpa en enkel vass- eller bambumatta som man brukar ha i trädgården som insynsskydd. Det skulle både ha blivit snyggt, stilenligt och snabbmonterat. Men har man en grabb som numera jobbar som hantverkare är det ju alldeles för enkelt. Särskilt som ”det blev en massa klinker över på jobbet”. Lite väl lyxigt men snyggt blev det. Dock lite bökigt att sätta när tanken redan står på plats.

Hjalle

En vattenkobra? Nej, bara arrangemanget för att koppla ihop påfyllningen från utedammen. Att bygga med ”GF-rör” är kul men det är lätt att man tänker, och gör, fel. Tangitlimmet tillåter inga missar utan ”hugger” direkt. Ett tips är att montera det ”torrt” och markera med tuschpenna så att allt blir rätt och därefter plocka isär och limma en skarv i taget. Prova, prova och åter prova.

GF-ror

Mycket slang, rör, ventiler och kopplingar blir det. Till höger i bild anslutningen till nya tanken medan filtret i mitten är för utedammen. Lasse Nordström på Huddinge Koi, min store mentor i dessa sammanhang, har försökt att få mig att koppla ihop utedammen och tanken för att ha möjligheten att köra båda som ett system men jag har hittills stått emot. Skall tanken fungera som karantän vill jag inte ha någon kontakt i den riktningen. Däremot ser jag ingen nackdel med att ta in vatten utifrån vid fyllning och inför utplantering.

Filter

Ett överblivet sandfilter från en trasig swimmingpool skall få tjänstgöra igen. Jag bytte ut sanden mot 15 mm. ”papiljotter” som jag köpte av Huddinge Koi. Eftersom det inte var utrustat med en sk. blower monterade jag en luftventil längst ner där det tidigare satt en avtappningsplugg. Tanken är att kunna ansluta en kompressor där för att ”tumla” runt papiljotterna innan jag backspolar filtret. Vet ännu inte om det kommer att fungera.
Till höger en Sequencepump med en kapacitet på dryga 8.600 liter i timman som skall se till att få ordentlig snurr på vattnet.

Pump

Påfyllning för första gången. Det fungerar utmärkt att ta vattnet från utedammen med hjälp av utedammens 15.000 liters Sequencepump. Samtidigt som jag tar vattnet därifrån märker jag hur den automatiska påfyllningen i utefiltret startar upp. Ett litet vattenbyte skadar ju aldrig.
Men vad händer? Dripp, dropp, dripp, dropp…
Hjärtat i halsgropen samtidigt som pölen under vänstra främre hörnet växer sig allt större. Vad i hel..te!
Stäng av påfyllningen, hämta en grov slang för att tömma ut vattnet igen samtidigt som läckan identifieras. Runt de tre övre genomföringarna är det blött. Men vilken av dem är det som läcker? Vatten har ju en fantastisk förmåga att rinna både hit och dit och trångt att se är det ju också. Det är väl bara att låta det torka och sedan smeta på silikon runt kopplingen och hålla tummarna.

Vatten

Läckan

Nähä, det hjälpte inte. Silikonet fäster inte bra mot den svarta plast som genomföringen är gjord av. Däremot har det bitit fast ordentligt i glasfiberväggen. Det är bara att såga av röret på utsidan, plocka bort genomföringen, köpa en ny och använda ett annat lim som jag köper av Huddinge Koi som heter Fix & Seal. Enligt beskrivningen på tuben limmar det ihop, och tätar allt. Vi får väl se….
Nu gick det bättre, anslutningarna är täta och pump och filter går för fullt. För att minska avdunstningen, undvika fuktskador i garaget och hindra fiskarna från att hoppa ut skaffade jag tre plexiglasskivor att täcka med. Innan jag skruvade fast sargen skruvade jag fast en list i underkant för att bilda en ram att lägga skivorna på. För att de inte ska bågna på mitten har jag lagt två aluminiumprofiler tvärs över. Jaha, så här blev det. Jag har ju inte hunnit med att bygga den där lilla stugan på ön i dammen som jag lovade hustrun istället för en sommarstuga så jag tänkte det fick bli en röd liten stuga i garaget istället.

Några små, men fina, koi från utedammen plockade vi in som fick inviga tanken. De verkade minst sagt konfunderade över den nya miljön och hade ingenstans att gömma sig. Vattnet blev en blandning av damm- och kranvatten och höll ungefär 9 grader för att inte chocka fiskarna. Nu är det bara att vänta på att temperaturen börjar närma sig 20 grader så att jag kan hämta hem de koi jag paxat hos Huddinge Koi.

Dammen

Två dagar går, tre-fyra dagar går och temperaturen stiger så sakteliga med hjälp av en enkel doppvärmare samt garagevärmen. Ofta står jag och tittar på mina små skyddslingar som ängsligt försöker gömma sig under röret nere vid botten. Får se en blöt pöl runt skorna, tänker att jag nog har dragit med mig snö in. Torkar upp och går in för att återkomma en stund senare. Ja, ni kan nog tänka er resten…. En ny läcka!
Men denna gång mitt på långsidan långt ifrån alla genomföringar!
Eftersom jag spikat pärlspont utanpå går det inte att se varifrån vattnet kommer. Mer än att det droppar ganska ordentligt. Vad göra? Slita bort panelen för att konstatera att vattnet kommer någonstans från glasrutans infästning. Suck! Ut med vatten och fiskar. Fram med en värmefläkt för att torka upp. Jag är lite osäker på varför det började läcka efter nästan en vecka men funderar på om det kan vara det allt varmare vattnet som fått topcoaten att avsöndra vax vilket antagligen inte silikonet fäster så bra på.

Dammen

Eftersom silikonet satt som bara den på glaset och mellan glasrutan och ramen gick det inte att få bort rutan och börja om från början. Istället slipade jag försiktigt ner topcoaten alldeles utanför silikonet, tvättade ordentligt med aceton både där och en bit in på rutan och sen drog jag på ett väldigt brett lager Fix & Seal över hela silikonfogen. Sen var det bara att fylla på vatten igen och hålla tummarna.

Rutan

3 december 2007 och nästan tre månader från att jag började bygget. Nu har tanken stått en vecka medan vattentemperaturen stigit till dryga 23 grader och ännu ingen pöl framför…. Äntligen kunde jag åka över till Lasse & Channa på Huddinge koi och hämta de fiskar jag tidigare valt ut.
Med nytillskottet av fisk blev det en helt annan fart på de som redan gick där men som bara gömde sig. Det verkar som om de inser att det gäller att hålla sig framme om man skall få någon mat.

I högra hörnet, uppe på plexiglaset kan man se en automatisk akvariematare jag hade liggande. Den matar fyra gånger om dagen och det är enkel att ställa in mängden på varje giva. Äntligen kan jag bara sitta och njuta.
Men vad skall jag göra nu? Att sitta still och titta på TV är inte min grej. Hustrun har en massa förslag på saker som borde göras men det är aldrig lika roligt om man får ett ”uppdrag” på det viset. Man vill ju liksom komma på något ”projekt” själv, eller hur? Vi får se vad som händer.

Klar