Ombyggnad del 5

Augusti 2006 och framåt

bild

Tacka vet jag snälla grannar och stora lastbilar, annars hade det här jobbet blivit svårt. Bergöglorna jag borrade fast i våras kommer nu verkligen till pass. Jag lade några lager tjock gummiduk under för att skydda glasfibern.


Här kommer stenen


Stenen på plats!

Stenen stod trots sin vikt och gungade på sina piedestaler så för säkerhets skull tryckte jag in lite betong i tomrummen för att den skulle stå stadigt.

31 augusti 2006

Dammen fylld för första gången. Vilken känsla!
Jag lade i de tre trädgårdsslangar jag har och började fylla vid 18.00-tiden på kvällen.Det blev en sömnlös natt. Varje knäpp eller knarr i huset tolkades som; - Nu sprack dammen! Jag vet inte hur många gånger jag var ute med ficklampan för att kolla att allt gick bra. Klockan 05.30 på morgonen var det klart, det hade enligt vattenmätaren gått åt dryga 20m 3.
Jag hade flera gånger under planering och bygge försökt att räkna på den kommande volymen, inte en helt lätt uppgift med den oregelbundna formen och det varierande djupet och varje gång kommit fram till just 20m 3 . Ganska bra gjort va?

Man kan även se hur jag provar med lite olika material att täcka överkanten. Inte helt lätt eftersom kanten kröker sig så att det bildas glipor mellan stenarna.

Överkanten klar. Det blev efter många olika tankar och förslag svart granit som, hör och häpna, hämtas från Indien! Kan det vara riktigt klokt att frakta sten runt halva jordklotet?

Men tydligen blir det ändå mycket billigare än svensk granit. Plattorna var 30 x 60 cm och fick därför klyvas för att få fram två plattor i rätt storlek.

Bakom den stora stenen kan man ana den färdigplanterade ”strandmatta” jag köpte av Olle Fernström på Garden Aquatica. Den passade perfekt på hyllan vid vattenlinjen och kommer att bli ännu bättre när växterna tar sig och börjar blomma.

Filtret måste ju täckas på något sätt. Jag passade på att bygga ut hela entrén och fick på så sätt en altan som vi kan sitta på och betrakta dammen från.

Jämför denna bild med bilderna under ombyggnad/planering. Det skiljer ett år och åtta månader och en himla massa jobb mellan bilderna men jag ser ungefär lika glad och nöjd ut på båda. Glädjen över att få börja ett efterlängtat projekt är alltså lika stor som glädjen över att få se det färdiga resultatet!

Och så tre bilder från invigningen den 1 oktober:

bild

bild

bild

Har man lovat så har man...

Kommer ni ihåg att jag passade på att borra ett hål rakt igenom stenen när jag ändå hade Cobran hemma? Så här blev resultatet. Jag ställde en dränkbar pump på botten under stenen och ledde en vanlig trädgårdsslang upp genom hålet. Jag vill inte att det skall spruta som en fontän utan just bara så mycket som det gör på bilden. Jättelyckat faktiskt. Dessutom syresätts vattnet och snygga vågor / ringar bildas på vattenytan.

Den övre, naturliga, dammen med en vakande terrakottasoldat från vårt besök i Kina för något år sedan. Lägg märke till hur bra övergången mellan glasfibern / gelcoaten och berget blev, den syns knappt alls efter att jag strödde grå sand i den blöta lacken. (Jämför med de två sista bilderna i föregående kapitel)

Ja så kom då vintern i början av november. Är det inte märkligt hur man år efter år ”tas på sängen” och blir förvånad den morgon då snön helt plötsligt ligger där?
Jag har en digital termometer i filtret som helt plötsligt visade 4-5 grader så jag rusade iväg och köpte frigolit för att täcka dammen innan fiskarna frös ihjäl. Dagen efter visade termometern på MINUS 1,9 grader och då började jag verkligen ana ugglor i mossen!!
Jag lyfte på locket till filtret och fick då se att termometerns avkännare som sitter i slutet på en tunn sladd hade åkt upp ovanför vattenytan och hängde fritt i luften! Jag stoppade ner avkännaren i vattnet och genast steg temperaturen 10 grader! Vilken lättnad! Kunde riktigt se fiskarna infrusna i isen.
Ovanpå frigoliten har jag sedan lagt en presenning som ytterligare täckning och skydd.

På Lasse Nordströms förslag drog jag ut en ganska grov vanlig trädgårdsslang till dammen från garaget när jag ändå hade allt uppgrävt under byggets gång. Ena änden är ansluten till en luftpump som står i garaget och den andra kommer upp i det bortre hörnet på bilden. Där har jag en fördelare från vilken jag har dragit ut fyra slangar till luftstenar som ligger i dammen för syresättning och utvädring av eventuella gaser. Inne i garaget har jag en termostatstyrd värmare på jag tror 1000W inställd på 10 grader och den har mer än väl klarat sitt jobb.

Jag tog lite bilder av fiskarna i samband med att de släpptes ut i sitt nya hem. Jag antar att det kommer bli mycket svårt att få tag i dem i fortsättningen (om jag inte tömmer dammen först) men det är inte helt lätt att få bra bilder. Hoppas nu att de skall trivas…. De mindre fiskarna fick jag av ett äldre par som hade haft dem i en tank inomhus i flera år. Frågan är om de kommer att växa nu när de får lite svängutrymme eller om de stannat i växten för gott.

Den 27 februari 2007 var jag hemma hos Lasse och Channa på Huddinge Koi . Efter ett par koppar kaffe och en stunds koi-snack gick vi ner i källaren för att titta på "lagret". Jag hade inte alls tänkt att köpa någon fisk så här mitt i vintern men när jag fick se en Shagoi på dryga 35 cm kunde jag inte bärga mig. Har ju läst och sett på så många Koi-filmer att just Shagoi blir väldigt tama, stora och oftast dammägarens ögonsten. Det gick bara inte att låta bli att köpa den. Kan ju aldrig veta om den skulle finnas kvar i vår.
Sedan var det ju det här med att namnge sina finaste fiskar och vad är inte mer naturligt än att döpa den efter Channa? Båda är ju lika vackra!

Mars 2007

Filter

Äntligen! Nu har vintern släppt sitt grepp och pressen åker av. Lägg märke till fönstret i vänstra sidan. Jag sågade upp ett hål i frigoliten och fäste en plexiglasskiva på var sida för isoleringens skull. Jag gjorde även ett hål i pressen för att dagsljuset skall väcka fiskarna ur vinterdvalan och få in dygnsrytmen. Genom fönstret kunde jag se mina fiskar sakta glida förbi.

Frigolit av

Slutet av mars 2007 och nu åker frigoliten av, även om det nog kommer några köldknäppar till. Kan bara inte låta bli att se hur allt ser ut.
Allt verkar ha gått bra i vinter förutom för en mindre koi som jag hittade i insuget till skimmern i början av vintern. Den hade varit död ett tag så det var svårt att avgöra vad den drabbats av. De övriga verkar pigga och glada och tar lite kallvattenfoder när det bjuds.
Jag har försökt att hålla en temperatur på cirka +8 C. som lägst.
Vågar inte tänka på vad det har kostat i elförbrukning men antar att det har gått på en slant. Men vad gör man inte för sina små skyddslingar?

Filterlåda

Så här blev förfiltret till slut. Till höger i bild syns de två rör som kommer från dammen. Det närmast kameran kommer från skimmern och det bakre från bottenavloppet. Genom att jag drog upp röret från bottenavloppet några centimeter högre än det från skimmern under vintern så styrde jag avloppet till skimmern. Det något varmare vattnet vid bottnen fick därigenom stå relativt orört. I mitten ett tomt fack med en påfyllningsflottör. Perfekt, för nu slipper jag att manuellt fylla på vatten när det dunstar eller i samband med att jag spolar filtret.
Till vänster den blå kassen av Japanmatta där insugsröret till filtret finns.
I samma fack finns även överfyllnadsröret som reglerar ytan i dammen.
Som synes saknas någon mer effektiv filtrering, ett misstag tror jag. Speciellt efter att i tidskrifter och koifilmer ha sett engelsmännens flerkammarfilter med Vortex, Japanmattor i flera lager mm. mm.
Vi får se hur det kommer att gå i sommar. Man kan ju alltid bygga ut……

Filterlåda

På denna bild syns i underkant en av de två giljotinventiler som jag då och då öppnar för att släppa ut smutsen som lagras i botten av filtret.

Framifrån

Så här ser dammen ut nu, i slutet av maj månad. Jag fick hjälp av Folke Mattsson, tidigare innehavare av Zetas Trädgård i Segeltorp, att planera växtligheten framför muren. Japansk fliklönn, pelaren, bordeauxröd dvärg-rhododendron, gulbladig trampnarv , blodax, blåelm, rödbladig alunrot, allium samt miscantus mm.mm.
Än så länge ser det kanske inte ut så mycket för världen men jag tror att det kommer att bli fint när det har växt upp lite.

Garaget

Här har jag tänkt montera filteranläggningen, behövs bara lite uppröjning först, pust!

Filter inne

Ja, så här blev alltså filteranläggningen inne i garaget. Längst till vänster syns hålet i väggen som leder ut till den yttre filterlådan. Till höger om detta syns värmaren. Med hjälp av den blå ventilen ovanför kan jag styra hur mycket av vattnet som skall spolas förbi värmaren och hur mycket som skall gå rakt ut. Det långa, svarta röret är UV-lampan. Mycket slangar och sladdar blir det. I den stora tanken går ynglen som väntar på våren och att få komma ut.