Filterombyggnad

 

Det är så här mitt förfilter har sett ut de första två åren. Det består av en sk. Cipaxtank på 800 liter som är uppdelad i tre fack. Hade från början tänkt hänga ner borstar i mittenfacket men det blev aldrig av.
Det har faktiskt fungerat väldigt bra, men egentligen bara för den automatiska påfyllningen (en flottör i mittenfacket) och för överfyllningsröret längst till vänster. Något egentligt filter har det aldrig fungerat som. Den "korg" av japanmatta som jag har runt insugsröret har satts igen och varit väldigt svår att få loss för rengöring. Att tömma bort skiten från botten har även det varit svårt eftersom det inte finns någon kran längst ner utan ett 50 mm rör som kommit in en bit upp på tanken och vinklats ner mot botten. Det har därför samlats en massa skit i botten.

Efter mycket funderande har jag till slut bestämt mig för att satsa på ett vortexsystem från Tzunami. Detta kommer dock att innebära att Lecablocken måste rivas, den betongplatta som Cipaxtanken stod på måste bilas bort och gropen grävas mycket djupare för att vortexarna skall få plats.
Eftersom jag har två rör in från dammen, från skimmern resp. bottenavloppet men vortexen bara ett inlopp måste dessa dras ihop med ett "Y" alldeles före vortexen. Inte en ideallösning men jag har ingen annan möjlighet. Efter att ha presenterat skissen för Per. Johannesson . på Tzunami Koi lade han till "flushen" på de inkommande rören för att jag skall kunna spola rent inkommande rör. Detta innebär att gropen måste grävas ännu djupare för att systemet skall få plats.

Då var det dags att sätta igång med arbetet. Jag har en vecka på mig av semestern och har tänkt hinna klart. Först skulle gamla altanen rivas, Lecablocken slås ner och fraktas bort och Cipaxtanken väck.

När Cipaxtanken togs bort blev jag tvingad att mata beadfiltret i garaget provisoriskt med en dränkbar pump. Den är den grå/blå 63mm slang som syns i nederkant på de följande bilderna. Returen ut till dammen påverkas inte (men är hela tiden i vägen).

skiss

skiss

Och sen var det "bara" att bila bort plattan. I min enfald trodde jag att det bara var att sätta spettet i mitten av plattan så skulle den gå i två bitar osv. Oj, oj vad jag bedrog mig, eller är jag egentligen väldigt bra på att gjuta och armera? Hur som helst, det krävde svett, tårar, en hel dag samt ett spett innan eländet var borta. Ingen hade sagt till mig att spetten kunde gå av om de blev för varma och att de skulle smörjas med maskinfett

Med Cipaxtanken borta var jag tvingad att sänka vattenytan väldigt lågt för att inte gropen skulle svämma över. Det var fruktansvärt varmt och jag är rädd att de växter som tidigare stått blött och svalt fick det lite väl varmt om öronen. Nätet lade jag dit då fiskarna såg så utsatta och hopträngda ut för det fall att en häger skulle komma förbi.
Jag monterade ett provisoriskt 100mm rör stående lodrätt i gropen för att kunna fylla upp dammen igen.

Så var äntligen betongplattan borta och det var bara att sätta igång och fördjupa gropen.
Jag fick stoppa ner en plywoodskiva för att underminera garagerunden. Som synes är det en massa rör och slangar hit och dit. Närmast garageväggen ligger inkommande el till huset samt en dränering. Den senare kapade jag helt resolut av för att skapa mer plats, tror inte att den fyller så stor funktion just där.
Det stående grå röret till höger i bild kommer från bottenavloppet. Ju högre rör desto högre nivå i dammen. Skimmern står öppen eftersom vattenytan i dammen står lägre än inloppet. Bilden visar plattan färdiggjuten men därefter blev det stopp i arbetet då jag klantade till det för mig genom att ramla ner i gropen och slita av ett ledband i knät
Så nu går jag bara och tittar på projektet och undrar när jag kan fortsätta

Sen fick det bli en tur (av många) till ByggMax för att köpa Lecablock att mura upp den nya och djupare filtergropen med

När Svenska Koiklubben var på dammrunda i Skåne i slutet av maj passade jag på att köpa Tzunami Kois stora Vortexsystem. Det blev två rejäla burkar på vardera 600 liter som fick följa med under dammrundorna.
Den första vortexen skall vara helt tom för att kunna skilja ut det tyngre avskrädet medan den andra skall fyllas med japanmattor.

Hustrun och jag hade varit borta över natten och när vi kom hem påföljande eftermiddag tyckte jag att det skvalade så konstigt från dammen
Det provisoriska 110 rör i filtergropen hade vält och lossnat. Kommunicerande kärl heter det visst och vips sjönk vattenytan i dammen ungefär 1 meter.
Som tur blev det ca 50 cm kvar är fiskarna stod och tryckte.



Per på Tzumani Koi betonade vikten av att kunna flusha systemet, dvs. spola ur rören från bottenavlopp respektive skimmer genom att sätta rör och kranar ut från respektive inkommande rör så lågt som möjligt i förhållande till vattenytan. När jag "torrmonterade" systemet blev det väldigt högt. Jag skulle därför tvingas gräva djupt för att detta skulle få plats och sedan höja upp själva vortexen.
Efter en stunds grävande märkte jag att inloppen inte alls kom upp genom bottenplattan utan från sidan. Jag fick då ett fast mått mellan dessa rör och vattenytan att utgå ifrån.
Nehej, inte ens det ta gick. Vortexen hamnade nu så högt upp att den skulle sticka upp ca 15 cm ovanför trallgolvet och ytan i vortexen skulle komma ca 20 cm ner mot rekommenderade 2 cm. Jag övervägde då att slopa flusharna. Det borde gå ganska bra att flusha systemet genom att tömma vortexen helt för att sedan öppna inloppskranen igen. Men om jag vinklar inloppet på detta sätt så bör allt få plats, även flusharna?
Det blir ett evigt provande fram och tillbaka. Som tur är är vortexarna lätta men nog var det lite otympligt att lyfta ner och upp dem gång på gång.
Anledningen till att jag har två knivventiler mellan flusharna och inloppet är att jag vill kunna styra flödet mellan bottenavloppet och skimmern.

Först provade jag med 50mm rör till flusharna men efter lite tankearbete och många turer till ByggMax lyckade jag få in 110mm för bättre flöde. Och gissa om det blir ”drag under galoscherna” när jag öppnar dom ventilerna?

Äntligen är systemet på plats och igång. Nu skall jag bara återställa altanen. De 75x75 reglar som ligger tvärs över vortex nummer två, den med japanmattorna, ligger lösa på ett upplägg så att det skall gå att lyfta upp mattorna och spola av dem ett par gånger om året.

Två månader och två dagar senare är det äntligen klart. Vad var det jag sa i början att jag trodde det skulle ta, en vecka? Nåja, hade jag inte ramlat och dragit av ledbandet hade det väl gått någon vecka fortare.

Den här gången delade jag upp luckan i två delar eftersom den förra var ganska tung att lyfta. Bara detta med att montera gångjärn i bakkanten hjälper faktiskt en hel del men det blir tungt ändå. Därför åkte jag till skroten och köpte gasdämpare till en baklucka.
De jag fick tag i var kanske lite för klena för vikten men om jag bara hjälper till lite lätt så lyfter den så fint. Och stannar där så att jag slipper sätta dit min stödpinne.

Nu är det ju så att bör tömma ut skräp och skit från botten av vortexarna varje dag och att då behöva lyfta bort altanmöblerna för att kunna lyfta luckan blev lite omständligt.
Jag gjorde därför en ”lucka i luckan” så att jag bara behöver lyfta bort den för att komma åt knivventilerna. Lätt som en plätt skall det vara för att det skall bli av.

Nu är dammen fylld ända upp igen och fiskarna slipper åka berg och dalbana mer.