Ombyggnad del 2

Augusti 2006 - februari 2006

Så här såg dammen ut i augusti 2005 alldeles efter det att jag kommit hem från Skottland. Bland annat besökte jag ordföranden i Skottska Koiklubben Graeme Robb och hans fru Joyce och blev inspirerad till att börja mitt ombyggnadsprojekt.

2005-10-27
Vad har jag gett mig in på?
Efter en efterhängsen axelskada som hindrat mig hela våren och sommaren från starta ombyggnaden har jag nu kommit till vägs ände. Ut med allt, fiskarna till ett 450-liters akvarium i garaget, växterna till bunkar och hinkar bakom huset och all dansk sjösten ï en stor hög vid komposten. Men först måste den spolas av och skyfflas upp. Vilket slitgöra! Dessutom luktade det inte alltför gott ju närmare botten jag kom. Tre års samlade löv, växter och fiskskit låt som en svart gegga i botten.

2005-10-30
Nu var all sjösten borta. Linern likaså. Då var det bara att börja gräva. De gula rören är dels elen till filter och pump och den upp till höger leder vatten till den övre dammen. Det kortaste röret, (längst ner till höger) är bergvärmen som råkar komma upp mitt i dammen. Det blir ett litet problem hur jag skall göra med det. I mitten syns den stora sten jag lät lyfta på plats och som nu skall upp igen. Enligt en sprängare som var här så väger den runt 2-2,5 ton så det blir till att ha hit en mobilkran igen. Tänkte lyfta tillbaka den sedan botten är målad och muren runt dammen byggd. Kanske borrar jag ett hål rakt genom hela stenen för att låta en slang spruta upp vatten genom.

2005-10-30
Inte kan jobbet stå stilla bara för att det är mörkt? Nej, det är bara att skaffa några billiga strålkastare och montera upp dem så högt som möjlig och sen är det bara att fortsätta gräva.

6 november 2005
Här har jag börjat gräva mig ner på andra sidan av gången där vortexarna skall placeras. Hade tänkt att gräva mig ner till dagvattenledningen för att kunna göra ett direktavlopp men ledningen låg på 190 cm djup så jag gav upp.

Gången till huset grävs mer eller mindre av så jag fick spika en gångbro tills vidare. Gräver en tunnel under men massorna ramlar hela tiden in. Massor av stora stenar som jag måste borra sönder och klyva för att få upp.

13 november 2005
Jag borrade fast två bergöglor i stenen så att det var lätt att få tag i stenen när kranbilen skulle lyfta upp den ur dammen.
Tur att man har en granne med mobilkran. Det gick hur lätt som helst. Sedan var det ju idén att borra ett hål rakt igenom
för att kanske leda upp en slang som får spruta ut vatten som en fontän. Eftersom stenen är dryga metern tjock så krävdes
det ett långt borr och då var det inte så lätt att stå på stenen och borra även om jag förborrat med ett 40 cm borr först.
Men det gick bra och jag tror att det inte tog mer än kanske en kvart att borra hålet.

I botten av gropen stötte jag på en bergsklack jag gärna ville ha bort eftersom den delade upp djupområdet i två delar.
Fem hål och 7,5 kilo snigeldynamit (900:-) krävdes. På morgonen dagen efter började man se sprickor i stendammet.
Hoppas nu bara att jag gjorde tillräckligt många hål så att inte halva klacken blir kvar.

26 november 2005.
En del av all den sten jag släpat upp ur gropen. Undrar hur många ton det blev tillsammans med all jord jag kärrat iväg till en annad del av tomten?

Kallt, regnigt och lerigt men arbetet fortskrider så sakteliga. Konstigt ändå att det  går att arbeta ute så här sent i november? Har äntligen grävt färdigt och fick faktiskt bort klacken som delade upp botten i två halvor. Snigeldynamit, en stor slägga och en massa dj..la anamma så gick det.

Börjar regla upp för gjutformen. Detta är något jag aldrig har gjort tidigare så vi får se hur det går. Eftersom jord och sten hela tiden ramlar in i gropen har jag bestämt mig för att bygga upp formens yttersida ända upp till markplan trots att jag bara skall gjuta en cirka 20-30 cm hög sula. Sedan skall jag börja mura med Lecasten. Inte heller detta är något jag gjort tidigare så är det någon som kan sådana här saker som har några goda råd att komma med så tas dessa emot med tackamhet.

December 2005

Som du redan kanske har förstått så gillar jag det här med att rita i datorn. Vill ju inte utge mig för att vara någon expert, långt därifrån, men det är ganska kul. Dessutom är det ju inte alla dagar så här års man kan vara ute och jobba och då passar det ju bra med lite klurande vid datorn.

Detta är i alla fall två principskisser på hur jag har tänkt mig filtreringen i min nya damm.

Sett uppifrån:

Och från sidan:

Från bottenavloppet leds vattnet in i en 600-liters tank (en sån där de har förvarat färg eller kemikalier i). I denna får de tunga partiklarna sjunka till botten innan en dränkbar pump suger vattnet vidare in i garaget och till ett sk. Beadfilter. Samtidigt ansluter jag en enkel typ av skimmer till samma tank. Jag har tänkt mig ett 110-rör som sticker upp från ungefär halva dammdjupet till ytan. I mynningen kan jag stoppa en enkel lövkorg för att samla upp det som flyter på ytan.
På vintern stryper jag bottenavloppet och tar bort röret till skimmern för att på så sätt få utloppet från halva dammdjupet. Detta för att det något varmare bottenvattnet skall få vara orört när det är som kallast.

I tanken monterar jag dessutom en påfyllningsautomat (av den typ som finns i toaletter) samt ett överfyllningsrör så att jag slipper justera ytan hela tiden. Det kan annars bli en del jobb en regnig sommar. Som tur är har jag dagvattenbrunnen alldels vid garageväggen så det är bara att ansluta avloppet direkt dit.

Väl inne i garaget så pumpas vattnet in i antingen ett Polygeiserfilter eller något annat av liknande typ. Därefter till en UV-lampa och en värmare för att sedan ledas tillbaka till dammen med självtryck.

I dammen delar jag upp inloppen i tre delar för att få cirkulation. En del leds upp till den övre dammen och dess vattenfall.

Varför nu detta med att placera filter och resten i garaget? Jo min tanke är att dessa saker håller längre, och mår bättre av att vara inomhus. Dessutom har jag möjlighet att koppla om systemet till en inomhusdamm om jag vill förvara fiskarna i garaget över vintern.

Vi får se hur det blir, vintern är lång, dammen är långt ifrån klar och det hinner både komma och gå en massa ideér innan jag är klar. Som tur är har jag Lasse på Huddinge Koi på nära håll som verkar veta allt  om koidammar och filtrering. Det blir med andra ord många och långa telefonsamtal och besök hos honom och Channa innan det här projektet är i hamn.

Februari 2006

Nu har jag kommit hela vägen runt med den yttre delen av av formen (nedan). Den blå linjen visar hur högt jag tänkt att gjuta för att sedan börja mura med Lecablock resten. Mesta delen av botten består som synes av berg men där det är som djupast har jag packat sand som underlag för en betongplatta jag måste gjuta. Mitt i denna skall bottenavloppet sättas. I högerkanten av bilden syns den inbyggnad av bergvärmeröret jag tvingas göra.

nästa bild syns djupaste delen av dammen. Hinken visar var bottenavloppet kommer placeras. Från detta kommer jag att dra ett 4"-rör rakt genom väggen och upp till filteravdelningen på andra sidan gången. Djupet är här ungefär 130 cm upp till markytan och sedan skall jag bygga vidare upp cirka 50 cm vilket gör att dammen här kommer att bli runt 175 cm djup. Fullt tillräckligt för att fiskarna skall klara sig ute året runt.

Så här ser det ut den 21 januari 2006 efter att massor av snö beslutat sig för att invadera landet och framförallt min tomt i Huddinge tror jag. Hur som helst kan jag inget annat göra än att sitta i köksfönstret och titta ut och drömma. Tittar man noga kan man se lite av armeringen som jag hann börja med innan Kung Bore kom förbi. Nu verkar det som om jobbet får ligga nere några månader. Dessutom har vi beslutat oss för att bygga om ett badrum i huset så jag har nog att göra ändå ett tag framöver.